Work-life balance
Het is in juli 2022 alweer 15 jaar geleden dat ik ben beëdigd als advocaat. Een mijlpaal, waar ik erg blij mee ben. Wat gaat de tijd snel en wat ben ik trots op dit mooie vak! Waarom ik zo lang (en nog steeds) veel plezier heb in mijn werk? Dat komt omdat ik work-life balance ontzettend belangrijk vind.
Wat is work-life balance
Een goede work-life balance betekent dat je een manier moet vinden om de stress van je werk en leven, in evenwicht te brengen met persoonlijke voldoening en momenten van geluk. Dat kan iedereen natuurlijk op een andere manier vinden en ik vertel je graag hoe ik het doe.
Mijn verhaal
Op 27 juli 2007 ben ik beëdigd tot advocaat op de rechtbank in Gelderland in Arnhem. Inmiddels 15 jaar later, met een eigen kantoor en specialisatie in het slachtofferrecht, heb ik nog veel plannen en dromen. Naast advocaat en ondernemer, ben ik moeder van een prachtige zoon. Ik ben zeker niet vies van hard werken en haal veel voldoening uit wat ik doe. Vaker wordt aan mij dan ook de vraag gesteld: “Sudha, hoe doe je dit toch allemaal? Hoe houd je het vol?”
Ik weet als geen ander dat ons beroep veel verantwoordelijkheid met zich mee brengt, afwisselend en zwaar/vermoeid kan zijn. Het is zeker geen negen tot vijf baan en geen dag is hetzelfde. Ook de hoeveelheid zaken, de heftige verhalen en emotioneel betrokken cliënten, de onrechtvaardigheid en zware gevolgen voor cliënten maken dat ik veel energie moet hebben om mijn werk goed te kunnen doen. Een goede work life balance is dan ook key.
Ik post op social media regelmatig berichten met een weegschaal en batterij, omdat ik het belangrijk vind om balans te houden en op te laden. Het moet in evenwicht zijn. Je werk en privéleven. Dan pas hou je het vol om jarenlang een pittig beroep uit te oefenen. Het is belangrijk dat je na een periode van hoge belasting, keihard werken, veel doen, het druk hebben, ook je hoofd leeg kan maken, kan ontspannen en even een paar dagen niet hoeft te werken. Je verdeelt dus je tijd en energie zo goed mogelijk. Als je continue onder druk staat, kun je namelijk een burnout krijgen. Iedereen ervaart werkdruk anders. Wat voor mij prima te doen is, kan voor een ander al een overbelasting zijn.
Tips voor een goede work-life balance
- Als je op een hoog tempo werkt, krijg je meer gedaan. Het is hetzelfde als met lopen. Als je doorloopt op een voor jou krachtig tempo, loop je veel makkelijker dan dat je slentert. Een hoog tempo bevordert ook je concentratievermogen. Als je doorwerkt in een voor jou hoog tempo, kom je in een bepaalde flow terecht, waardoor je dan het productiefst bent. Ik werk soms dagen op een hoog tempo, dan doe ik veel, werk veel mails weg, heb veel afspraken, stel meerdere stukken op en zit dan in een bepaalde flow.
- Zeg op tijd ‘nee’. Belangrijk is het om je bij alles af te vragen, ‘ben ik bezig met dingen die voor mij belangrijk zijn?’ en ‘werk ik aan mijn doelen?’. Als het antwoord niet ‘ja’ is, dan skippen, niet doen! Stel dus prioriteiten en leer ‘nee’ zeggen. Ik stel altijd doelen en probeer die binnen een bepaalde periode te bereiken. Dan werk je veel gerichter.
- Zorg goed voor jezelf, lichaam en geest. Gezonde voeding, veel beweging, voldoende ontspanning en een opgeruimde omgeving. Als je te druk bent, is het juist van belang om tijd te besteden aan eten en bewegen. Het gevaar is echter dat doordat je te druk bent, je slecht gaat eten en niet gaat bewegen. Als je minder fit bent gaat dat ten koste van je productiviteit. Daardoor moet je meer tijd in je werk steken dat je weer compenseert. Ik probeer juist als het druk is, ook 3 a 4x per week te sporten. Ik heb dat als prioriteit gesteld, waardoor ik veel beter presteer. Gezonde voeding hoort daarbij. Maar ook je rust nemen is belangrijk. Even niet met werk bezig zijn en je telefoon wegleggen.
- Noemt jouw omgeving je een ‘workaholic’? Is jouw work life balance verstoord of valt het mee? Onnodig veel werken is inefficiënt. Je kan ook productiever proberen te zijn in minder uren. Sterker nog, je bent vaak niet productiever in veel meer uren werken. Ik weet dat ik veel en hard kan werken, maar ik neem ook op tijd mijn rust. Verder begin ik vaker vroeg in de ochtend, waardoor ik ook efficiënter werk. Ik vind dat het daardoor in balans is.
- Maak het leven eenvoudiger. Ik heb vaste routes en gewoontes ontwikkelt. Denk aan bepaalde handelingen te automatiseren. Ik kan overal waar ik wil werken, want ik heb altijd mijn dossiers bij de hand. Als er veel automatisch gaat, belast je je brein minder. Daardoor kun je je brein beter gebruiken voor complex werk. Voorkom ook dat je privé onnodig wordt belast. Kijk goed naar wat je energie geeft in plaats van kost. Ook daar let ik goed op.
Ik denk dat het belangrijk is om je steeds af te vragen of het nog wel in evenwicht is en wat je kan doen om het te verbeteren. We mogen immers een groot deel van ons leven op een hoog niveau werken. Work hard, play hard!