Shockschade

Ken je de zaak van Sharleyne? Op 8 juni 2015 eindigde de 8-jarige Sharleyne dood onderaan haar flat. Na 7 jaar is de zaak eindelijk afgerond. Het blijft echter een bijzondere zaak in vele opzichten. Deze zaak is een goed voorbeeld waarin shockschade voorkomt. Benieuwd naar wat dit precies betekent? Lees het in deze blog! 

Moeder van Sharleyne

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de moeder van Sharleyne veroordeeld tot bijna 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag op haar dochter. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat de moeder van Sharleyne haar dochter heeft gewurgd en vanaf de tiende verdieping naar beneden heeft gegooid. Het Openbaar Ministerie deed dat overigens niet vanaf het begin af aan. De zaak werd namelijk na circa drie maanden geseponeerd, vanwege gebrek aan bewijs.

Vader van Sharleyne

De vader van Sharleyne heeft toen als nabestaande succesvol met zijn slachtofferadvocaat  een art. 12 Sv procedure gestart. Hij wilde gerechtigheid voor zijn dochter. Hij won, dus de zaak moest toch naar de rechter.  De rechtbank in Assen sprak de moeder van Sharleyne in 2018 echter vrij wegens te weinig bewijs. Het Openbaar Ministerie is vervolgens in hoger beroep gegaan, waar de moeder van Sharleyne door het gerechtshof in Leeuwarden alsnog werd veroordeeld. Het kon niet anders dan dat zij Sharleyne naar beneden heeft gegooid of dat ze door haar toedoen is gevallen. De moeder van Sharleyne ging vervolgens in cassatie (in beroep gaan bij de Hoge Raad). De Hoge Raad heeft nu uitspraak gedaan in de zaak van Sharleyne en het vonnis van het gerechtshof in Leeuwarden bekrachtigd. Het blijft dus bijna 10 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op haar dochter!

Schrijnende zaak

De zaak van de 8-jarige Sharleyne is een immens schrijnende zaak, waarbij ook jeugdzorg wederom zwaar heeft gefaald. Wat heeft dit meisje te lijden gehad. Er kwam naar aanleiding van haar dood een vernietigend rapport van de Inspectie Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie in 2016. Hierin wordt, ondanks de vele zorgmeldingen (waaronder die van de vader van Sharleyne) het volgende geconcludeerd:

  • Sinds 2012 is er onvoldoende aandacht geweest voor het kind;
  • De veiligheidsrisico’s bij moeder zijn onvoldoende in kaart gebracht;
  • Informatie is onvoldoende gedeeld tussen organisaties;
  • Het kind is onvoldoende gesproken en gezien tijdens de hulpverleningsperiode. 

In de media geeft vader aan dat hij gerechtigheid wil. Naast de veroordeling van de moeder wil hij ook dat zaken veranderen binnen jeugdzorg. Deze lange weg moet slopend voor hem zijn geweest. Zijn advocaat geeft aan dat hij zelf ook ernstig beschadigd is, omdat hij uit liefde voor zijn dochter een bizarre strijd is aangegaan. Hopelijk krijgt hij wat rust nu de verantwoordelijke voor de dood van zijn dochter vast staat. 

Waarom is dit een belangrijke uitspraak voor slachtoffers?

De vader van Sharleyne heeft in deze zaak een vordering tot shockschade ingediend. Shockschade wordt ook wel schrikschade of schokschade genoemd. De vader van Sharleyne heeft namelijk het lichaam van zijn dochter in het mortuarium gezien (gehavend) en dat bracht een hevige emotionele shock teweeg. Hij heeft hierdoor psychische schade, PTSS (posttraumatische stress stoornis) opgelopen, waarvoor hij veel behandelingen nodig heeft. 

Op grond van vaste rechtspraak diende de confrontatie met het lichaam altijd onverhoeds en onvermijdbaar te zijn. Dus dan moest je direct nadat het is gebeurd geconfronteerd worden met een slachtoffer. Dat betekent in dit geval dat de vader tijdens de val onderaan de flat gestaan zou moeten hebben. 

In deze belangrijke uitspraak vult de Hoge Raad dit gelukkig aan. Er kan ook shockschade worden toegewezen indien de confrontatie met de daad van iemand (de moeder van Sharleyne) die onrechtmatig handelt of de confrontatie met de gevolgen, een zeer hevige emotionele shock te weeg brengt bij het slachtoffer (de vader). Zaken die een rol spelen zijn:

  • De aard, de toedracht en de gevolgen van de daad (gruwelijke daad van moeder);
  • De wijze waarop het slachtoffer (de vader) wordt geconfronteerd met de daad en de gevolgen daarvan (ziet dochter, stoffelijk overschot, in mortuarium, gehavend lichaam);
  • De aard en hechtheid van de relatie tussen de slachtoffers (dochter en vader). 

Ben je benieuwd naar de volledige uitspraak? Je kan hem lezen via deze link!

Publicatie arrest op rechtspraak.nl
ECLI:NL:HR:2022:958

Als slachtofferadvocaat sta ik slachtoffers bij. Ook nabestaanden zijn slachtoffers. Heb jij een vraag of wil je een gesprek met mij? Stuur gerust een berichtje.

Recent Posts
Kan ik je helpen?

Heb je een vraag? Stuur mij een bericht en ik laat zo snel mogelijk iets horen!