Hoe word je slachtofferadvocaat?

Meester in de rechten

Om advocaat te worden heb je een meestertitel nodig. “Meester in de rechten” (mr.) is de titel die je krijgt na het afronden van een masterstudie rechtsgeleerdheid aan een universiteit. In het bachelor-masterstelsel krijg je tegenwoordig de titel Master of Laws (LL.M.). De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) stelt de eis dat je een rechtenstudie in Nederland moet hebben afgerond om toegang te krijgen tot de advocatuur.

Doorstromen van HBO naar universiteit

Als HBO-student kun je ook advocaat worden. Je moet dan doorstromen naar de universiteit. Dat heb ik zelf ook gedaan. Na mijn HBO studie SJD in Utrecht ben ik doorgestroomd naar de universiteit in Nijmegen. Daar heb ik een schakel programma gedaan waardoor je in circa 2,5 jaar klaar kunt zijn met je master.

Advocatenstage en de Beroepsopleiding Advocaten NOvA

Na het behalen van de universiteit solliciteer je naar een plek als advocaat-stagiaire bij een advocatenkantoor. De advocaatstage (advocaat-stagiaire) is wat anders dan een studentstage (student-stagiaire). Als student-stagiaire kun je stage lopen bij een kantoor, kijk je mee en kun je wat voorbereidende werkzaamheden doen. Als advocaat-stagiaire ga je onder begeleiding van een patroon (advocaat met meer dan 6 jaar ervaring) drie jaar aan het werk als advocaat. Je mag je dus al gelijk advocaat noemen en kan als advocaat aan het werk. Daarnaast volg je de Beroepsopleiding Advocaten. De Beroepsopleiding Advocaten is verplicht voor alle beginnende advocaten en heeft als doel hen te vormen tot zelfstandige en deskundige advocaten. Je maakt huiswerk, krijgt allerlei vakken en opdrachten (zowel theorie als praktijk) en rond deze af met toetsen.

De kosten en salaris van een advocaat-stagiaire

De beroepsopleiding Advocaten duurt 2 jaar en de kosten bedragen € 11.708,- excl. BTW. Je krijgt als advocaat-stagiaire ook gewoon een salaris, dat gaat ieder jaar omhoog volgens de NOvA richtlijnen. Het salaris wat je ontvangt tijdens je driejarige stage is onder te verdelen in drie schalen. Echter verschilt het salaris wel per kantoor. Mijn persoonlijke ervaring is dat grotere kantoren vaak meer kunnen betalen, maar dat je bij kleinere kantoren sneller zelfstandig werkt en meer mag doen. Ik ging dan ook voor een kleiner kantoor en ik heb daar echt superveel geleerd. Richtlijn van het salaris in 2022 is als volgt:

  • Jaar 1: € 2.548,-
  • Jaar 2: € 2.903,-
  • Jaar 3: € 3.227,-

Beëdiging als advocaat

Je wordt als je begint als advocaat (advocaat-stagiaire) beëdigd als advocaat. Dat doe je in het arrondissement waar je werkt. Zo ben ik 15 jaar geleden in het arrondissement Arnhem beëdigd omdat ik als advocaat in Nijmegen ben begonnen. Je bent dus voorlopig advocaat. Voor de buitenwereld ben je gewoon advocaat en doe je in principe hetzelfde als een advocaat die de advocaatstage heeft afgerond. Na afronding van de advocaatstage en de Beroepsopleiding Advocaten schrijf je je in bij de NOvA. Dan mag je jezelf advocaat-medewerker noemen en dan kun je je ook als onafhankelijk advocaat vestigen (dus een eigen kantoor beginnen). Je kunt ook in loondienst gaan werken als advocaat-medewerker en eerst meer ervaring opdoen.

Slachtoffer specialisatie

Tijdens de advocaatstage kun je al een basisopleiding doen die ziet op het bijstaan van slachtoffers en nabestaanden. Je moet voldoende opleidingspunten behalen per jaar en een bepaald aantal zaken behandelen om vanuit de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging te mogen aanvragen (financiële rechtsbijstand) voor een cliënt. Dat kan al in je stage. Na deze basisopleiding en voldoende werkervaring kun je ook nog de specialisatieopleiding ‘bijstand aan EGZ-slachtoffers’ volgen. Bijstand aan ernstige gewelds- en zedenslachtoffers. Deze opleiding is vergelijkbaar met een Grotius opleiding. De opleiding duurt ongeveer 9 maanden en gaat echt de diepte in. Ik heb deze opleiding ook gedaan en raad iedereen die slachtoffers wil bijstaan deze specialisatieopleiding aan.

Überspecialist: NVSSA en LANGZS

Ik ben ook lid van de LANGZS (Stichting Landelijk Advocatennetwerk Gewelds- en zedenslachtoffers) en de NVSSA (De Nederlandse Vereniging Specialistatie Slachtofferadvocaten).

De LANGZS is een landelijk advocatennetwerk dat zich richt op de juridische bijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven. Zo hou je je kennis op peil en blijf je in contact met andere slachtofferadvocaten. Daarnaast organiseren zij jaarlijks een groot, interessant congres.
De NVSSA is in het leven geroepen om de kwaliteit van de advocaten die de specialisatieopleiding hebben gevolgd te waarborgen en verbeteren, hun positie binnen het strafproces te verbeteren, hun kennis te bundelen en zich te onderscheiden.
Om lid te mogen worden moet je de specialisatieopleiding ‘Bijstand aan EGZ-slachtoffers’ gevolgd hebben en vervolgens daaraan deelnemen. De NVSSA vervult ook een netwerkfunctie voor diegenen die de specialisatieopleiding ‘Bijstand aan EGZ-slachtoffers’ hebben gevolgd. Je mag je daarna dan ook überspecialist in slachtofferzaken noemen.

Ik vind het belangrijk om mij volledig te specialiseren in slachtofferrecht, zodat ik mijn cliënten topkwaliteit aan juridische bijstand kan bieden, naast het feit dat het heel leuk is om je volledig te specialiseren en het veel voldoening geeft. Er is voor mij een droom werkelijkheid geworden!

Recent Posts
Kan ik je helpen?

Heb je een vraag? Stuur mij een bericht en ik laat zo snel mogelijk iets horen!