Heb je als slachtoffer recht op kosteloos een slachtofferadvocaat?

Als je een slachtoffer of nabestaande bent, komt er veel op je af. Er moet van alles geregeld worden en je hebt veel rechten. Maar hoe weet je wat deze rechten allemaal zijn? Daar komt een advocaat om de hoek kijken, want je mag je als slachtoffer altijd laten bijstaan door een advocaat. Dit kan al vanaf het eerste moment dat er iets is gebeurt en je aangifte hebt gedaan, tot en met na de zitting. 

Wanneer ben je een slachtoffer?

Op het moment dat je nadeel hebt ondervonden als rechtstreeks gevolg van een strafbaar feit, zoals: vermogensschade of psychische schade), ben je een slachtoffer. Ook de nabestaanden zijn een slachtoffer. Dit zijn bijvoorbeeld familieleden of partners van een persoon wiens overlijden rechtstreeks is veroorzaakt door een strafbaar feit.

Wanneer is de advocaat voor jou kosteloos?

In bepaalde gevallen is het mogelijk kosteloos een advocaat in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld als je slachtoffer bent geworden van een gewelds- of een zedenmisdrijf, zoals: verkrachting, aanranding, bedreiging, stalking, gewapende overval of een ernstige mishandeling. Ook naasten kunnen affectieschade vorderen. 

Als er sprake is van een gewelds- en zedenmisdrijf, kan de verdachte bekend zijn. Dit is een vereiste voor een toevoeging. Maar ook als de verdachte niet bekend is heb je recht op een gratis advocaat. In dit geval kan je een kleinere toevoeging krijgen. Wil je een toevoeging zonder eigen bijdrage? Dan moet je in aanmerking komen voor een uitkering op grond van artikel 3 van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven. Het gaat daarbij om de ernst van het letsel. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk letsel zijn.

Hoe regel je een gratis advocaat?

Wanneer je slachtoffer bent, kan een slachtofferadvocaat voor jou via de overheid een toevoeging aanvragen (gefinancierde rechtsbijstand). Indien de zaak zich er niet voor leent, kun je ook het uurtarief van de slachtofferadvocaat betalen of gebruik maken van een rechtsbijstandverzekering (als je die hebt afgesloten). De verzekeraar betaalt dan het uurtarief van de advocaat. Vaak betaal je wel een eigen bijdrage aan de verzekeraar, maar die kan je proberen te verhalen op de verdachte als proceskosten in de procedure. 

Mijn advies: neem altijd een gespecialiseerde advocaat

Ik raad altijd aan om een gespecialiseerde advocaat te kiezen. Deze advocaat staat je bij in het strafproces tegen de verdachte. Ook kan de advocaat van waarde zijn bij het doen van aangifte, het eisen van een schadevergoeding of het aanvragen van een straat- of contactverbod. Je kunt een advocaat inschakelen die lid is van de LANGZS (Landelijk Advocatennetwerk Gewelds- en zedenslachtoffer) en NVSSA (Nederlandse Vereniging Specialisatie Slachtoffer Advocaten). Deze advocaten hebben veel ervaring in het slachtofferrecht. Daarnaast weten zij de juiste wegen te bewandelen binnen de politie en justitie en jouw belangen daardoor beter kunnen behartigen. 

Ik ben inmiddels volledig gespecialiseerd in slachtofferrecht en zie mijn lidmaatschap van de NVSSA (specialisatievereniging) en LANGZS (advocatennetwerk) als meerwaarde om cliënten nog beter te kunnen bijstaan. Heb jij vragen of kan je ergens hulp bij gebruiken? Dan mag je altijd contact met mij opnemen!

Recent Posts
Kan ik je helpen?

Heb je een vraag? Stuur mij een bericht en ik laat zo snel mogelijk iets horen!