De Week tegen Kindermishandeling

Wist je dat er in Nederland naar schatting tussen de 90.000 en 127.000 kinderen worden verwaarloosd, mishandeld of misbruikt? Dit aantal is veel en veel te groot.

Kindermishandeling

Als kinderen structureel in een onveilige, bedreigende of gewelddadige situatie zitten, praten we over kindermishandeling. Kinderen horen op te groeien in een veilige en fijne omgeving. Hoe langer kindermishandeling duurt, hoe moeilijker het wordt voor het kind om zich evenwichtig te ontwikkelen.

Week tegen kindermishandeling

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vragen we aandacht voor hoe we met elkaar de verantwoordelijkheid omtrent de veiligheid van kinderen kunnen vergroten. Het thema van deze campagne is ‘Praat met elkaar’. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat er over gesproken wordt, want praten maak het verschil. Echter zijn we er allemaal van bewust dat dit ook heel moeilijk kan zijn.

Het verhaal van de mishandeling van een moeder & dochter

Als slachtofferadvocaat heb ik ook regelmatig te maken met zaken waarin mishandeling, misbruik of verwaarlozing voorkomt. Zo heb ik laatst een moeder en een dochter bijgestaan, waarvan de moeder jarenlang ernstig is mishandeld en haar dochter seksueel is misbruikt. De man in kwestie is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar is nu in hoger beroep gegaan.

Het verhaal van de mishandeling van een oudste zoon

Ook had ik recent nog een zitting waarin de rechter het gezamenlijk ouderlijk gezag zal wijzigen naar een eenhoofdig ouderlijk gezag. In deze zaak heeft de ex van mijn cliënte, vader van vier kinderen, de oudste zoon mishandeld. Hierbij heeft de oudste zoon letsel opgelopen. Zo had hij diverse blauwe plekken, een afdruk bij zijn keel en rode striemen van het slaan met een voorwerp. Daarnaast heeft hij de kinderen verwaarloosd. Ze kregen te weinig te eten, praatte hij slecht over de moeder en was hij veel aan het schreeuwen en schelden. Dit is zowel een slachtofferzaak (in het strafrecht) als een jeugdrechtzaak.

Tot slot

Als slachtofferadvocaat sta ik dus kinderen en ouders bij in ernstige zeden- en geweldszaken en ik sta kinderen en ouders bij in jeugdrechtzaken. Heb jij een vraag of heb je mijn hulp ergens bij nodig? Neem dan gerust contact met mij op! We hebben samen een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen te vergroten.

Recent Posts
Kan ik je helpen?

Heb je een vraag? Stuur mij een bericht en ik laat zo snel mogelijk iets horen!