Shockschade (schokschade) | ernstige zedenzaak

Laatst vertelde ik je over de zaak van Sharleyne. Een meisje van 8 jaar dat door haar moeder van de flat, 10e verdieping, is geduwd. Haar moeder is veroordeeld voor doodslag op haar dochter. In deze zaak heeft haar vader succesvol een beroep op shockschade gedaan, waarbij er sprake was van een indirecte confrontatie (met de gevolgen van een strafbaar feit). Een baanbrekende uitspraak voor slachtoffers!

Een ernstige zedenzaak

Recent heb ik in een nieuwe zaak ook shockschade gevorderd voor een slachtoffer. Het ging hierbij om een echtpaar, waarbij ik zowel de man als de vrouw bijstond. Het echtpaar runt een hotelonderneming en hun woning is gevestigd aan het hotel. Op een dag is een gast via het hotel de woning van het echtpaar binnengedrongen om op zoek te gaan naar de vrouw. Hij was onder invloed van alcohol, stelde dat hij zich niks meer kon herinneren, maar wist heel goed de slaapkamer te vinden. Toen hij eenmaal was aangekomen bij de slaapkamer is hij het bed ingegaan waar het echtpaar gewoon lag te slapen. Terwijl het echtpaar aan het slapen was heeft de binnengedrongen gast geprobeerd de vrouw te verkrachten. Het echtpaar werd op dat moment beiden wakker. De man raakte in een hevige shocktoestand toen hij het zag gebeuren.

Opnieuw shockschade in een nieuwe zaak

Dit is natuurlijk een zeer ingrijpende zaak, waarbij het echtpaar slachtoffer is geworden van de inmiddels veroordeelde dader. Voor de man is shockschade gevorderd. Dit keer was er sprake van een directe confrontatie met een strafbaar feit, de poging tot verkrachting. De Meervoudige Kamer vond de vorderingen van zowel de man als de vrouw goed onderbouwd en alles is dan ook volledig toegewezen.

Recent Posts
Kan ik je helpen?

Heb je een vraag? Stuur mij een bericht en ik laat zo snel mogelijk iets horen!