Historische uitspraak: Stealthing is strafbaar
Op 14 maart 2023 heeft Rechtbank Rotterdam een historische uitspraak gedaan over stealthing, stealthing is strafbaar! Maar wat is stealthing precies? Wat zijn de gevaren en gevolgen van stealthing? Ik leg het je graag uit in deze blog!
Wat is stealthing
Stealthing is het stiekem afdoen van het condoom tijdens de seks. Het betekent dus eigenlijk het plotseling hebben van gedwongen, onveilige seks. De seks is vrijwillig, maar de voorwaarden waaronder niet. Het is een vorm van seksueel geweld.
Slachtoffers krijgen geregeld te maken met victim blaming. Zij zouden het zogenaamd opgemerkt moeten hebben, slachtoffers krijgen de schuld of de gebeurtenis wordt gebagatelliseerd. Over het algemeen is men niet bewust van het gevaar en de grote gevolgen van stealthing. Echter zijn die er wel.
Wat zijn de gevaren en gevolgen van stealthing?
De gevolgen van stealthing kunnen mentaal een enorme klap zijn. Seks gaat op basis van vertrouwen en bij stealthing wordt dit vertrouwen volledig geschaad. Om deze reden kan het voor slachtoffers net zo heftig zijn als verkrachting en is het een traumatische ervaring. Daarnaast kunnen de gevolgen ook levensbepalend en/of gevaarlijk zijn. Het hebben van onveilige seks kan namelijk leiden tot seksueel overdraagbare ziektes en tot een (ongewenste) zwangerschap.
Stealthing is strafbaar
Voor het eerst in Nederland heeft de rechtbank Rotterdam een 28-jarige man veroordeeld voor het dwingen van zijn sekspartner om seks te hebben zonder condoom. De man had tijdens de seks het condoom stiekem afgedaan, terwijl de vrouw vooraf had aangegeven geen seks te willen zonder condoom. De rechtbank Rotterdam veroordeelt de man voor dwang (art. 284 Wetboek van Strafrecht) en legt hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een schadevergoeding van € 1.000,- op. De term stealthing is in Nederland nog niet zo bekend, terwijl dit in andere landen al veel langer bekend en strafbaar is.
De officier van justitie had twee feiten ten laste gelegd, verkrachting (art. 287 Wetboek van Strafrecht) en als dat niet zou slagen dwang (art. 284 Wetboek van Strafrecht). De rechter vindt de verkrachting echter niet bewezen, maar de dwang kan wel bewezen worden verklaard. De seks was met instemming, maar de omstandigheden zijn ongewenst gewijzigd, daarom is het geen verkrachting (het tegen de wil in onder dwang seksueel binnendringen) maar wel dwang. De verdachte heeft het slachtoffer immers gedwongen om te dulden onbeschermde seks met hem te hebben. Hierdoor heeft hij haar persoonlijke vrijheid ingeperkt en heeft hij misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zij in hem had gesteld.
Wat kan je doen als je slachtoffer bent van ongewild onveilige seks?
Ben jij slachtoffer of ken jij iemand die slachtoffer is van stealthing? Je staat er niet alleen voor. Ik kan jou als slachtofferadvocaat -vaak kosteloos- helpen en adviseren. Neem gerust contact met mij op!